دوست دارم به زبان ساده و به دور از توضیحات کلیشه ای شروع کنم . اگه شما تا به حال آشنائی با زبان های برنامه نویسی دیگه ای داشتید ، یادگیری PHP راحت تره ، و برنامه های خانواده ی C و جاوا (جاوا اسکریپت نه !) ، آشنائی دارید ، یادگیری PHP مثل آب خوردنه ! لازمه که حداقل معلومات ضمنی در مورد دستورات HTML داشته باشید .
زبان های تحت وب یک نیاز برای وبمستر ها و کاربران بوده ، چون یک صفحه ی ساده ی وب نمی تونسته هوشمندانه عمل کنه ، اگه به باکس بالای همین فروم دقت کنید ، می بینید که کلمه ی "خوش آمدید" + "نام کاربری شما" درج شده که این نمونه ی بارز هوشمند بودنه . همین سیستم هوشمندانه نیازمند اطلاعاتیه (همون نام کاربری شما) که از اون بهره بگیره ، پس بالاجبار می بایست محلی برای استخراج و وارد کردن اطلاعات وجود داشته باشه . به این محل ذخیره ی اطلاعات ، بانک اطلاعاتی (Database) می گن . تا به حال فکر کردین که همون اسم کاربریتون ، کامنت های وبلاگ ها ، همین متنی که دارین می خونین از کجا میاد ؟
آره ! زمان ثبت متن من ، موتور PHP با بانک اطلاعاتی ما ارتباط برقرار کرده و به وسیله ی دستورات مخصوص بانک اطلاعاتی متن رو درون بانک طلاعاتی ذخیره کرده . و عمل عکسش (استخراج اطلاعات) که شما دارین این متن رو می بینید .
همونطور که زبان های تحت وب مختلفی داریم ، بانک های اطلاعاتی مختلف ، با قابلیت های مختلفی وجود داره . اینطور معمول شده که PHP با بانک اطلاعاتی MySql هماهنگ شه .
برای اجرای مثال ها و برنامه نویسی نیاز به یک ادیتور (ویرایش کننده) و سروری با موتور تجزیه و تحلیل کننه ی PHP هستش . حالا این فضا چه روی هاست (سرور) باشه و چه روی کامپیوتر خودتون (سرور مجازی) .
از نرم افزار های Macromedia Dreamweaver ، EnginSite Editor for PHP ، devphp ، SitePad Pro ، Rapid PHP ، php Designer ، php xedit برای کد نویسی استفاده کنید که من EnginSite Editor for PHP و Macromedia Dreamweaver رو پیشنهاد می کنم .
برای پیاده سازی سرور مجازی ، ادیتور EnginSite Editor for PHP مجهز به تحلیل گر PHP هستش ، اما نرم افزار های xampp ، wamp و easyphp مخصوصا" واسه این کار ساخته شدن که همشون مجهز به بانک اطلاعاتی mysql و مدیریت بانک اطلاعاتی phpMyAdmin هستند .
حالا شروع می کنم :
1 - یک ادیتور و برنامه ی wamp (یا نرم افزار های مشابه ای رو که نام بردم) رو سرچ ، دانلود ، نصب و اجرا می کنم .
2 - به محل نصب نرم افزار می رم و پوشه ی www رو پیدا می کنم . توی این پوشه یک پوشه به نام site می سازم . (پوشه www ، پوشه ی اصلی یا root سرور منه)
3 - درون پوشه ی site ، توسط ادیتور یک فایل با پسوند php مثل index.php می سازم و کد زیر رو توش Paste می کنم .
<?php echo "dastoore echo baraye chape reshteha estefade mishe"; ?><br>in neveshte hamintor zaher mishe
4 - بعد از save فایل index.php مرور گر وب رو باز می کنم و به آدرس [ جهت مشاهده لينك عضو شويد ! ] می رم .
5 - شما می بایست خروجی زیر رو ببینید ، بد نیست سورس صفحه صفحه رو هم بازبینی بکنید .
dastoore echo baraye chape reshteha estefade mishe
in neveshte hamintor zaher mishe
تحلیل کد : تمام قسمت هائی از سند php با php?> شروع و با <? تموم می شن (البته با تگ script و <? ?> هم امکانپزیره) . این به تحلیل کننده ی php می گه که خطوط بین این علائم حاوی دستورات هستن و نیاز به تجزیه و تحلیل دارن . خطوطی که بین علائم <? php?> نیستن ، همونطور مثل کد های HTML در خروجی ظاهر می شن .
echo یک دستور خروجی محسوب می شه و یک متن رشته ای چاپ می کنه ؛ حالا چه هدف چاپ عبارت رشته ای ، چه متغر ها باشن . در اینجا یک رشته رو خواستیم که نمایش بده ، که رشته بین علامت نقل و قول "" قرار می گیره .
علامت ; (semicolon) در پایان همه ی دستورات اجباری هستش (غیر از خط آخر) که توی این کد چون دستور echo اولی و آخری حساب می شه اجباری برای گذاشتن ; نیست .
می بینیم که دستور <br> نشون داده نشده و به صورت خروجی HTML در سورس صفحه قابل دیده ، شما می تونید تموم دستورات HTML رو با تابع echo به صورت HTML خروجی بدین .
نکته 1: برای اجرای کامل wamp و برنامه های مشابه ، می بایست بعد از اجرای برنامه ، از گوشه ی پائین ، سمت راست صفحه نمایش ، روی آیکون مربوطه کلیک (یا راست کلیک) کنید و start all service یا کلمات مشابه رو فعال کنید ، تا اینطوری هم تحلیل گر php و هم بانک اطلاعاتی تون برای کار فعال شه .
نکته 2: سرورهای لینوکس درون پوشه ها به دنبال فایل index (حالا هر نوعی) می گردن تا اون رو نمایش بدن ، اگه اسم فایل شما چیزی جز index باشه ، محتویات اون پوشه (همه ی پوشه ها و فایل های زیر مجموعه) نشون داده می شه .
تمرین : سعی و تحقیق کنید که عبارت dastoore "print" az jahati shabihe "echo" hast رو با دستور echo نمایش بدین .
فکر می کنم واسه شروع خوب بوده باشه ، همیشه همینطور درس می دم ! از پرسیدن هر سوالی که ذهنتونو در حد شروع کار مشغول کرده ، اجتناب نکنید .